Yellowstone NP

Yellowstone NP

Tijdens onze huwelijksreis zijn we naar Yellowstone geweest. Wat was het er prachtig en wat is het park er groot.
We merken dat velen die naar Yellowstone gaan toch relatief veel verkeerde informatie krijgen waardoor ze het park niet goed zien. Wil je echt het park goed bekijken dien je er minstens 4 dagen voor uit te trekken.
Wil je echt flink hiken, ook in het bosgebied van Yellowstone kun je er makkelijk een week voor uittrekken.
4 dagen lijkt heel veel, maar houdt er rekening mee dat je wel minstens 100 keer stopt omdat je weer een prachtig dier tegen komt, of uitzicht maar ook dat de afstanden in Yellowstone groot zijn, en dat de snelheid beperkt is.

Je kunt natuurlijk ook de volgorde omgooien, wat je wilt. Wij bespreken gewoon wat het makkelijkste is om samen te pakken in een dag, maar volgorde kun je natuurlijk zelf bekijken.

Where to stay

We hebben heel veel gehoord dat mensen niet wisten waar ze moeten verblijven, en ook regelmatig dat ze buiten het park verbleven omdat er binnenin het park niets meer te krijgen was. Ook reisbureaus gaven dit aan. Echter is het verblijf in het park te boeken via de nationale parken sites.
Op https://www.yellowstonenationalparklodges.com kun je boeken. Blijf vooral niet in 1 lodge zitten maar reis door het park heen van a naar b. Zo reis je efficiënt en heb je flink de ruimte om alles te zien. Opvallend is dat deze lodges vaak goedkoper of gelijk waren aan de hotels in West Yellowstone terwijl je dan toch eerst ’s ochtends een stuk moet rijden.

what to do

Voor het gemak nemen we een Ronde door Yellowstone, binnenkomende vanaf het zuiden. Dus vanuit Grand Teton.

Dag 1:
Moose falls Deze korte hike van 300 meter ligt net achter de south entrance en staat met een klein bordje aangegeven. Het is een korte hike, relatief onbekend dus een lekkere warming-up zonder al te veel tourisme. Even genieten en kennismaken met de natuur van Yellowstone
Lewis Falls Deze ligt direct aan de weg, de auto kun je net voor de waterval parkeren. Het valt niet te missen want het is er goed druk en genoeg tourisme. maar zeker wel de moeite waard om te stoppen
West Thumb en Grand village area Hier vind je een visitorscenter waar je info kunt inwinnen of er dieren in de buurt gezien is, en wat ze voor die dag adviseren om te doen etc.
Hier vindt je ook the west thumb of yellowstone lake en geyser basin. Er ligt een prachtig aangelegd wandelpad die je door het gebied Dit is rolstoeltoegankelijk en een totale lengte van 1 kilometer. Dit gebied samen met Potts Basin in het noorden van Yellowstone is een uniek gebied omdat het het grootste geyser basin aan de overs van lake Yellostone is. De warmtebron van de geothermische voorzieningen liggen relatief dicht onder het aardoppervlak. De West Thump van lake yellowstone is gevormd door een grote vulkanische explosie ongeveer 150.000 jaar geleden.

Old faithfull & upper geyser basin 
Vervolgens rijd je door naar old faithfull en upper geyser basin. Het kan er druk zijn met een plekje zoeken voor de auto. Het slapen in een cabin is geen luxe maar wel een gave ervaring want wij hebben bijvoorbeeld ‘s avonds helemaal alleen aan de old faithfull gezeten. Ook hier is vanaf de old faithfull een prachtige boardwalk aangelegd die dus goed te belopen is. Je bent wel zeker de hele middag kwijt in dit gedeelte en het is een flinke wandeling. (11 kilometer)
Yellowstone bezit als geheel bijna 60 procent van de geisers ter wereld. In het Upper Geyser Basin wonen de grootste aantallen van deze fragiele geysers in het park. Binnen een vierkante mijl zijn er minstens 150 van deze hydrothermale wonderen. Van dit opmerkelijke aantal worden slechts vijf grote geisers regelmatig voorspeld door de naturalistische staf. Het zijn Castle, Grand, Daisy, Riverside en Old Faithful. Er zijn veel frequente, kleinere geisers te zien en te bewonderen in dit bassin, evenals talrijke warmwaterbronnen en een pas ontwikkelde modderpot (als het duurt)

Dag 2: Deze dag start je vanuit old faithfull (je kunt hem natuurlijk ook in tegengestelde richting doen startende vanuit Yellowstone Canyon of binnenkomend vanuit de West entrance.)
Black sand basin Een wandeling van 800 meter over een boardwalk. Hier vind je een kleinere colletie aan prachtige geisers en kleurrijke heetwaterbronnen. Je ziet ook een aantal dode bomen in dit gebied, dit komt door het overstromende hete water. De bekenste heetwaterbron in dit gebied is de Emerald pool.
Biscuit Basin Wederom een wandeling van 800 meter over een boardwalk door een gebied met kleine geisers en heetwaterbronnen.
Midway Geyser basin Dit gebied maakt officieel deel uit van de lower Geyser basin. Via een 800 meter lange ronde bij Fountain Paint pots kun je over een wandelpad naar een aantal grote heetwaterbronnen kijken. De meest bekende hiervan is de grand prismatic spring, dit is de op twee na grootste heetwaterbron van Amerika, en er is een heel kleurenpalet in terug te zien. Verder kun je nog de 3 mijl lange Firehole lake drive rijden. Het is hier verboden voor bussen, en het is eenrichtingsverkeer.
Hierna zijn wij doorgereden naar Canyon village om te gaan lunchen. Wij waren hier in de tijd dat het niet super warm was, dus voor ons ideaal om op te waren. Wil je dit nu niet zorg dan dat je eten en drinken in voorraad hebt want je komt niets tegen tussen old faithfull en Canyon village om te eten/drinken.


Norris geyser basin Deze basin is de warmste, oudste en meest dynamische in Yellowstone. De hoogste temperatuur tot nu toe waargenomen in Yellowstone was hier in een wetenschappelijk boorgat van 237 graden, op maar 326 meter onder het aardoppervlak. Er zijn maar weinige warmwaterbronnen onder het kookpunt in Norris. Norris Geyser Basin bestaat uit twee gebieden. Procelain Basin en the back Basin.
In Porcelain Basin is een wandeling over de boardwalk van ongeveer 2.5 kilometer. Het is niet geheel rolstoeltoegankelijk aangezien er ook met trappen gewerkt wordt. In deze ronde loop je door een zeer zuur gebied waar het plantenleven geen chschijn van kans heeft. Door de miniralen en oxidanten in de grond is dit gebeid aan voortdurende verandering onderhevig.
Het tweede gedeelte bestaat uit the Back Basin. Dit is een 3.2 km lange wandeling. Tijdens deze wandeling zie je o.a. de grootste geiser ter wereld: Steamboat Geyser. Tijdens de wandeling zie je nog een groot aantal andere geisers en bronnen.

Dag 3: start Vanuit Grand Canyon Village/ west entrance, en in tegengestelde richting kan natuurlijk ook vanuit de north entrance alles bekeken worden.
Mammoth hot springs ooit omschreven als “geen menselijke architect heeft ooit zo’n ingewikkelde fonteinen als dit ontworpen. Het water druppelt over de randen van de een naar de ander, samenkomend tot het effect van een bevroren waterval”. Mamoth hot springs zijn een oppervlakkige expressie van de diepe vulkanische krachtend die aan het werk zijn in yellowstone. Prachtig om een bezoek te brengen en de rit meer dan waard! Om dit stuk te verkennen ben je ruim een halve ochtend kwijt. Ook zijn er in Mammoth hot springs mogelijkheden om te lunchen. Ook in Mammoth hot springs zijn overnachtings mogelijkheden!
Blacktail Plateau Drive. dit is een 6 mijl lange dirt road. Het leidt je door het achterlandschap van Yellowstone met prachtige vergezichten en natuurlijk grote kans op wilde dieren. Let op het is one-way en gaat richting Yellowstone canyon. Wil je de dag nog voller plannen kun je Yellowstone Canyon bezoeken in de middag, je hebt dan alleen geen mogelijkheden om wandelingen te doen. Wij pakken hem op dag 4 mee.

Dag 4: Start Yellowstone Canyon, einde Cody.
Vandaag het laatste deel van Yellowstone. Allereerst in de ochtend Yellowstone Canyon. Hier zijn langs de rim een aantal wandelingen. Ze bieden je allemaal een uitzicht op de grote waterval in Yellowstone canyon vanaf verschillende plaatsen. Voor de een moet je wat verder wandelen dan de ander, maar ze bieden genoeg uitzichtpunten waar ook niet gewandeld hoeft te worden.
Trek vervolgens ook genoeg tijd uit voor je weg richting Cody. Want dit is een verrassend prachtige weg. Je rijdt heel lang langs Yellowstone lake af wat prachtige uitzichten geeft en daarnaast kom je ook prachtige pitoreske meertjes tegen. Hier kun je regelmatig stoppen om te genieten van de natuur en de uitzichten, een dagvullend programma. Aan het einde van de dag kun je overnachten in Cody.

Dit was voor ons Yellowstone in 4 dagen en de meest ideale samenstelling om toch rustig een hele hele goede impressie van Yellowstone te zien. Natuurlijk kun je korter, maar naar onze mening is dat zonde. Je moet dan teveel overslaan of te gehaast erdoorheen gaan. Langer is natuurlijk altijd heerlijk maar daar hebben wij in de vakanties geen tijd voor aangezien we nog meer dingen willen zien.
Ik hoop dat jullie er wat aan hebben bij de planning van jullie eigen reis.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *