IJsland | Maart 2017

IJsland | Maart 2017

Alvorens ik het reisverslag begin wil ik met een aantal feiten beginnen, zodat iedereen die overweegt naar IJsland te gaan deze dingen mee kan nemen

 • eten is er gemiddeld 25 tot 30% duurder. Een glas wijn kost ongeveer 12,50 en een pizza of hamburger rond de 20 tot 25 euro.
 • Reizen in de winter is geheel weers-afhankelijk, en met een 2-weeldrive levensgevaarlijk. Het is zeker te doen maar door sneeuw en zeker ijsspots op de wegen glij je. we hebben diverse auto’s op de kop gezien door ijs en sneeuw!
 • De kamers zijn aanzienlijk klein! Vaak is het even zoeken waar je je koffer kwijt kan, en dan al helemaal hoe die toch nog open kan.
 • Het land is prachtig, dus mochten de bovenstaande dingen je niet tegenhouden, ga dan vooral genieten van de prachtige natuur
 • Ervaringen zijn gebaseerd op IJsland in de winter
 • De daglicht uren in maart zijn goed te doen, van 08.00 uur – 19.00 uur hebben we daglicht gehad.

_____________________________________

IJsland maart 2017

Het reisschema

 • Dag 1, 2 Reykjavik + het zuid-west
 • Dag 3 Stykkisholmur + West
 • Dag 4 Akureyri + Noord-west
 • Dag 5, 6 Myvatn + Noord
 • Dag 7, 8 Höfn + Oost
 • Dag 9 Selfoss + Zuid
 • Dag 10 Keflavik + Zuid
 • Hèhè het is zover, we gaan naar IJsland. Eens iets anders dan Amerika en net zo’n prachtige natuur.

  Dag 1: Frankfurt naar Reykjavik

  Al vroeg in de ochtend vertrekken we naar Frankfurt. Met Wow-air vliegen we naar Keflavik waar we via Rental Cars bij Green Motion een auto gehuurd hebben. De vlucht verloopt soepel, al moet ik even wennen aan het low-budget vliegen en de kwaliteit en comfort van het vliegtuig, maar we mogen niet klagen als voor 180,- retour vliegen. Vanuit het vliegveld worden we opgehaald door Green Motion en naar hun bedrijf gebracht. Hier gaat het wat anders eraan toe dan in Amerika. We krijgen in eerste instantie een jeep toegewezen die we niet geboekt hadden, we hadden nl. een Jeep Renegade gegarandeerd model geboekt. De Jeep was dan wel groter, maar weel ouder en super beschadigd! Na heel wat discussie kregen we dan een handgeschakelde Jeep Renegade mee, echter bleek de tank maar 3/4 vol te zijn… dus na een boel gezeik, hebben we besloten nooit meer bij een andere maatschappij dan Alamo te huren aangezien we hier de beste ervaringen mee hebben en vertrekken we naar ons Air B&B appartement in Reykjavik.
  Het is een mooi Appartement met 2 slaapkamers, en een ontbijtje staat klaar in de koelkast dus top geregeld. Het schoonmaken voldoet niet geheel aan onze standaard maar het is schoon genoeg voor de 2 nachtjes.
  Voor de avond besluiten we door Reykjavik te lopen zodat we ook een blik op de stad geworpen hebben en eten we Pizza op de Hafnarbraut, de hoofdstraat van Reykjavik. We zijn zelf niet zo’n stadsmensen dus vinden er zelf eerlijk gezegd bizar weinig aan. Maar morgen staat er flink wat natuur op het programma, daar hebben we zin in!!

  Dag 2: Zuid-West IJsland

  Vandaag maken we een ronde door Zuid-West IJsland. De eerste stop is Thingvellir NP. Je kunt direct zien wat het wat toeristischer is. In Thingvellir heb je de mogelijkheid om tussen 2 aardplaten te lopen. Hier had ik wel wat meer van voorgesteld want het is gewoon met een stijl bergje omlaag door een soort canyon heen. Boven in het park bij het bezoekerscentrum heb je een prachtig uitzicht over heel Thingvellir. Ook is er een mogelijkheid om te snorkelen of duiken in Thingvellir tussen de twee aardplaten in, dit laten we voor wat het is want we hebben van mensen gehoord dat het niet al te veel voorstelt en dat er verder geen leven in dat water is. We wandelen een stukje door het Park richting een waterval. Dit is de eerste waterval van de vakantie, heerlijk! Helaas kom ik er al snel achter dat ik toch wat camera accessoires vergeten ben, dus niet geheel blij ben met alle foto’s. Maar dat maakt de natuur niet minder mooi!

  We gaan nu richting het Schiereiland Reykjanesbaer. Dit is ook waar het vliegveld ligt. Allereerst gaan we via de prachtige kust naar Kleifervatn. is het grootste meer op het Reykjanes schiereiland in het zuidwesten van IJsland. Het meer ligt in het zuiden van het schiereiland op de splijtzone van de Midden-Atlantische rug. Het meer is via een pad deels omloopbaar. Zoals de foto laat zien met een prachtig strand, en groot voordeel geen toeristen. Volgens de IJslanders zit er ook een monster in dit meer, ook al werd het nooit werkelijk gezien

  IMG_6998.jpg

  Vervolgens vervolgen we de weg door naar Krysuvik en Seltun. Seltún Het geothermische gebied van Krysuvik (IJslands: Krýsuvík) ligt op het schiereiland Reykjanes. Het bevindt zich in het zuiden van Reykjanes, midden in het breukgebied van de Midden-Atlantische Rug die door IJsland heen loopt. Krysuvik bestaat uit verschillende geothermische velden, zoals Seltún. Hier hebben modderpoelen en heetwaterbronnen zich gevormd en is de ondergrond gekleurd in felgele, rode en groene tinten. Ik wist zelf niet zo goed wat ik ervan moest verwachten omdat ik niet al te veel foto’s in de winter vond, maar het is in één woord prachtig. Nadeel is de geur, want het ruikt echt na zwavel. En voor degene die niet weten hoe dat ruikt, op de middelbare school is er vast wel eens een stinkbom gegooid, nou die geur dus. Afgezien van de geur was ik na dit direct fan van IJsland. Onvoorstelbaar dat zoiets zo plaatselijk kan optreden.


  Vervolgens rijden we nog door naar Gunnuhver. Ook dit is een geothermisch gebied op het schiereiland waar ook weer prachtige natuur te zien is. Als laatste wilden we een bezoek brengen aan de blue lagoon, maar dit was volgeboekt. Dus wil je hier een bezoek aan brengen zorg dan dat je van tevoren thuis kaartjes boekt. We konden wel voor de entree van de blue lagoon genieten van het blauwe water.
  Op de terugweg ontdek ik een TGI Friday’s in een shoppingmall net buiten Reykjavik. Daar moeten we natuurlijk eten, een beetje Amerika gevoel creëren. Ik eet overheerlijke Jack Daniels ribs, en echt ze behoren tot de beste spareribs ooit gegeten. Tom at een Jack Daniels Burger, die ook echt ontzettend goed was! De prijs is helaas wel aanzienlijk verschillend met Amerika maar het wat er heerlijk!!

  naar het reisschema

  Dag 3 Stykkisholmur + West IJsland

  Vandaag vertrekken we naar Stykkisholmur. Dit ligt op het schiereiland Snaefellsnes. Ik heb bewust voor Stykkisholmur gekozen zodat we eerst het eiland rond gereden hebben en we morgen niet zo ver hoeven te rijden naar Akureyri. De eerste stop die we maken is de hoogste waterval van IJsland Glymur. Na een prachtige wandeling komen we bij het water aan waar een brug hoorde te zijn. Deze blijkt er in de winter niet te zijn. Of je bent een echte bikkel en gaat met een stalen kabel door het ijskoude bergwater. Deze bikkels zijn wij dus niet!

  Vervolgens gaan we naar de watervallen Hraunfossar en Barnafossar. Deze staan bekend als een van de mooiste watervallen van IJsland, en niets is minder waar. Hoewel de foto het niet laat zien is deze waterval meer dan 1 km breed, en stroomt het water van onderuit een lavaveld de rivier in. Opvallend is de helderheid en de kleur van het water. We komen niet geheel bij de tweede waterval, het pad is nl door de sneeuw afgesloten. Wel zien we het laatste stukje dat ook daar het water in stroomt met een overweldigende kracht.

  IMG_7094.jpg

  Vervolgens rijden we Snaefellsnes op en gaan we langs de woeste kust. Het weer is inmiddels omgeslagen, en het waait gigantisch hard en we hebben regen, maar dit weet je als je naar IJsland gaat en we zijn hier dan ook op gekleed.
  Het zuiden van het schiereiland Snaefellsnes wordt gekenmerkt door hoge fjorden, meterslange watervallen, door  de zee ontworpen rotsformaties en veel stranden. Een beroemde wandeling, waarmee je door prachtige natuur loopt, is de 2,5 kilometer route van Hellnar naar Arnarstapi. Hier hebben we stukjes van gedaan met de auto, maar wandelend was dit helaas niet te doen. Daarom hebben we steeds op diverse plaatsen aan het strand gestopt. Zo stopten we ook bij het strand van Djúpalónssandur. Djúpalónssandur is een baai met een mooi zwart kiezelstrand aan de voet van de Snæfellsjökull op het schiereiland Snæfellsnes. Het strand is bedekt met talloze kleine zwarte stenen en grootte lavarotsen die zijn gevormd door de krachten van de oceaan en de wind. Op 13 maart 1948 verging hier voor de kust de Britse vistrawler Epine GY7 waarbij 14 man zijn verdronken, vijf werden gered. Op het strand liggen de overblijfselen van deze vistrawler. Op het strand Djúpalónssandur zijn vier stenen te vinden die werden gebruikt om de kracht van de mannen te testen die wilde werken op de vissersboten. Het zijn ”Fullsterkur” (volle kracht) met een gewicht van 154 kg, ”Hálfsterkur” (halve kracht) van 100 kg , ”Hálfdrættingur” (zwakkeling) van 54 kg en ”Amlóði” (nutteloos) van 23 kg. Lukte het om Hálfdrættingur op heuphoogte op te tillen, dan mocht je mee. We hebben hier genoten van het strand de rotsen en het krachtige water. Tom en ik gingen op zoek naar stukjes om dichter bij de rotsen te komen. Echter het werd vloed….. Met als gevolg dat een 5 meter hoge golf kwam en wij renden voor ons leven, natuurlijk hilarisch en dat vonden mijn ouders ook. Alleen waren ze zo hard het lachen dat ze hun eigen voeten vergaten, en vergaten te rennen. Ze stonden dus tot aan hun knieën in het water, tot hilariteit van Tom en mij!

  We zijn verder het hele eiland rond gereden om tegen een uur of 7 te stoppen in Stykkisholmur waar we slapen in een voormalig ziekenhuis, hotel Fransiskus. Alles is nieuw en we liggen in de baai waar we omgeven zijn door genoeg restaurants. Ontbijt is inbegrepen, en het is een goed ontbijt! ‘s avonds eten we bij het Sjávarpakkhúsið. Deze ligt op 2 minuten van het hotel af en recht in de baai. Ze serveren er verse vis die die dag in de haven is binnengekomen. Alleen al hoe het bord opgemaakt is is een regelrecht feestje. Het is allemaal zo lekker dat we ook een toetje nemen, wat ook ontzettend goed is!

  naar het reisschema

  Dag 4 Akureyri + Noord-West IJsland.

  Vandaag was gepland om het Noord-Westen te ontdekken van IJsland, hier stonden een aantal uitzichtpunten bij op het programma. Echter helaas door het missen van afslagen en het slechte weer waren deze dingen niet mogelijk waardoor we vroeg in het hotel waren. Als ik terugkom zou ik de extra KM pakken en doorrijden naar Myvatn en daar 1 nacht extra pakken of deze wegsnoepen want dit was echt zonde van de tijd. Akureyri is de hoofdstad van het Noorden, en we hadden een grote stad verwacht. De verwachting bleek anders en het was niet meer dan een straat, we hebben daardoor in de middag flink de tijd moeten doden. We verblijven in Hotel Akureyri wat erg centraal aan het water ligt. Nadeel is dat er geen lift is en we de koffers 2 hoog moeten slepen. ‘s Avonds eten we bij Akureyri Fish & Chips. Zie het als de Fish & Chips Friture. Het zag er wat verloederd uit en we twijfelden echt of we het wel moeste doen, maar het was 1. het goedkoopste eten van de vakantie en 2. een van de beste keren eten van de vakantie. Ik had een visburger en tom Fish en chips, en alles was heerlijk sappig en krokant. Frietjes waren ook uitmuntend, zeker het aanraden waard. Het was er ook tegen het einde van de avond flink druk met bezoekers.

  naar het reisschema

  Dag 5 Akureyri – Myvatn

  Vandaag staat een kortere rit op het programma met een boel bezichtigingen onderweg, Ofja dit was de bedoeling.
  De eerste stop is de Godafoss watervallen. Doordat we vroeg zijn zijn we als eerste bij de waterval zonder alle toeristen. En dit is prachtig!! Groots en mooi in de sneeuw, en het water valt in een oorverdovend geweld naar beneden, onbeschrijfelijk. En we waren goed op tijd want op het moment dat wij vertrokken kwam alweer een grote bus aangereden. Hoewel het in het noorden een stuk minder toeristischer is dan het zuiden vinden wij het toch leuker om ons zo lekker alleen in deze prachtige natuur te voelen.

  IMG_7139.jpg

  Hierna willen we een stukje het binnenland in naar de Aldeyjarfoss waterval in de bergen. Deze wordt gekenmerkt door prachtige basaltkolommen, en we komen er ook aan! echter door de vele sneeuw vinden we de waterval niet, we hebben desalniettemin genoten van de wandtocht door de centimeters hoge sneeuw.

  We gaan hierna terug om via Husavik richting Selfoss en Dettifoss waterval te gaan en naar het hotel. Helaas komen we tijdens het keren vast te zitten in de sneeuw, en dit gebeurd op een gewone reguliere weg, echter schatten wij de sneeuwduin zo fout in. Na 3 kwartier graven komen we vrij, ondertussen hebben mijn moeder en ik de weg verkend en blijkt dat we terug moeten aangezien er nog meer sneeuwduinen komen, geen succes want we moeten weer door de eerste duin, dus we beginnen vast met wat platter maken en graven. Helaas glijden we van de weg af en komen we echt niet meer vrij. Nu had ik toch even lichtelijke paniek, 30 KM van de bewoonde wereld. Twee keer Green Motion (auto verhuurbedrijf) gebeld maar geen gehoor gekregen, fijn is dat. Uiteindelijk na een afsleepbedrijf gebeld te hebben, deze 4 uur nodig gehad heeft om tot ons te komen kwamen we vrij, en genezen van de sneeuw. 800 euro lichter en geen Husavik en geen watervallen meer, het enige wat we willen is douchen warm worden en slapen. We verblijven in Hotel Laxa, een relatief nieuw hotel en erg modern, heel mooi! Omdat we ook geen zin meer hebben in rijden eten we in het hotel, wat echt ontzettend duur is maar het is niet anders. Het eten is er echt ontzettend goed, en dat zet meteen de verwachtingen van het ontbijt voor morgen hoog!

  naar het reisschema

  Dag 6 Myvatn

  Na een goede nacht slaap gaan we het gebruikelijke programma oppakken, en proberen aan het einde van de dag nog naar Selfoss en Detifoss te gaan zodat we deze toch nog gezien hebben. Het ontbijt in het hotel is uitmuntend!
  We beginnen met Grjotagja. Dit zijn 2 heet water grotten waar je tegenwoordig niet meer in kunt zwemmen de temperatuur licht er rond de 45 tot 50 graden. Het is wel mooi om vanuit de sneeuw de grot in te lopen lekker in de warmte. Hier kun je op 3 plaatsen de grot in. 25 meter links van deze grot zou nog een grot moeten liggen waar je wel in kunt baden, deze vinden we helaas niet echter vindt de rest van het gezelschap het ook veel te koud (dat is het stiekem ook wel)

  _MG_2791.jpg

  Vervolgens gaan we naar Hevrir. Het pastelkleurige gebied is een van de grootse solfatarenvelden van IJsland. Het pastelkleurige gebied is een van de grootse solfatarenvelden van IJsland. Het is bezaaid met stoompluimen, solfataren, fumarolen en kokende moderpotten van diverse afmetingen. Het is er wederom prachtig. Je kunt er goed doorheen wandelen en zelfs de berg op. Alleen door de hevige wind en sneeuwval is de berg afgesloten en wandelen we zo een dik uur door het veld heen, echt geweldig!

  We rijden nu door richting Krafla, Krafla is een 818 m hoge vulkaan ten noordoosten van Mývatn.Het gebied rond de Krafla is de afgelopen eeuwen meerdere malen actief geweest. Van recentere datum zijn een reeks aardbevingen tussen 1975 en 1984. Tijdens 9 erupties ontstond er een kloof van ongeveer 7,5 kilometer, en de lava die hieruit kwam werd bekend als de Kröflueldar, ofwel Vuren van Krafla.
  Het zijn deze uitbarstingen geweest die de warme lavavelden bij Leirhnjúkur op dit moment nog doen roken. De magma kamer van de Krafla ligt op een vrij geringe diepte van 3 km onder de berg en is verbonden met de noord-zuid eruptiespleet ten westen van de berg. Het systeem heeft een doorsnede van ongeveer 25 kilometer en is waarschijnlijk zo’n 100 km lang. Helaas door de hevige sneeuw hebben we de vulkaan beklommen maar de lavavelden niet gezien.
  We besluiten een poging te wagen richting Detifoss en Selfoss, echter is de weg zo bedekt met ijs dat rijden onmogelijk is en we geen zin hebben opnieuw vast te komen zitten of van de weg te raken, dus draaien we om. Omdat we de middag nog voor ons hebben gaan we naar Myvatn Nature Baths, ook wel de kleine blue lagoon. Het is even koud als je in je zwemkleding buiten naar het water rent, en zeker aan je gezicht als de wind over de vlakte raast, maar het water is heerlijk warm en het is magisch met de sneeuw op de achtergrond. Ook vandaag hebben we niet echt meer de energie om te rijden en nemen we het dure eten in het hotel maar op de koop toe. Gelukkig is het net zo goed als gister!

  ‘s avonds mogen we genieten van het noorderlicht. Het is een lichte factor en om eerlijk te zijn herkennen we het niet volledig. Het is ons aangewezen en de foto kleurde groen, maar het had net zo goed een wolk kunnen zijn.

  naar het reisschema

  IMG_7203.jpg

  Dag 7 Myvatn naar Höfn

  Vandaag staat wederom een lange rit op de planning, we moeten de gehele oostkust door naar het zuid-oosten om terug naar het toeristische gedeelte te gaan. De wegen zijn nog erg besneeuwd en erg glad, en we prijzen ons gelukkig met de 4WD. We hebben op de planning staan om Folaldafoss Hengifoss en Litlanesfoss te bezoeken. Echter volgens www.road.is zijn de wegen nog onmogelijk te begaan, dus besluiten we deze over te slaan. We krijgen onderweg wel prachtige landschappen langs de Fjorden te zien

  IMG_7259

  We rijden daarom door richting Höfn waar we rond 16.00 uur aankomen. Onderweg komen we ook wilde rendieren tegen, echt super leuk!!

  We verblijven in Guesthouse Dygnja waar we 2 kamers op de onderverdieping hebben. Het is een gastvrije vrouw die zelf in het dorp woont en het guesthouse sinds afgelopen september heeft overgenomen. De kamers zijn prima, het huis is wat gehorig, maar alles is super goed verzorgd. We hebben ook ontbijt erbij dat voor ons klaarstaat in de koelkast. Zeker een aanrader om te verblijven aangezien het ook voor IJslandse begrippen totaal niet duur is (90 euro per kamer). We eten in het Pakkhús Restaurant dat tegenover onze guesthouse in het haventje ligt. Het eten is er wederom goed met verse vis vanuit de haven.

  naar het reisschema

  _MG_2952

  Dag 8 Höfn en Zuid-West IJsland

  Vandaag gaan we eenmalig een excursie doen naar de IJsgrot op Vatnajökull Gletsjer. Er zijn diverse aanbieders die de tour organiseren kosten zijn 175 euro p.p. Let op gemeld is dat de prijzen in 2018 met 40% omhoog gaan! Vanaf Jökulsárlón gaan we met een super grote auto de gletsjer op. De sneeuw is zo heftig dat het zicht nihil is en de gids rijdt op de navigatie via coördinaten. En dat zo door de sneeuw rijden en de auto die scheef hangt, heel eng maar ook heel erg gaaf. Boven op de Gletsjer zijn we helaas niet de enige en in de grot ook niet. De gids verteld dat IJsland elk jaar 1 cm groter wordt door de smeltende gletsjers. Door de slechte winter dit jaar (lees warme winter) zijn er van het smeltwater al 3 keer overstromingen in de grot geweest waardoor hij nu relatief klein is. Achter in de grot zie je allemaal kristal afzetting van het water, terwijl voor in de grot alles nog prachtig helder is. Het is een unieke ervaring, maar of het 170 euro waard was… hmm. Toch had ik het niet willen missen. Breng in elk geval je statief mee naar de grot voor goede foto’s. Tegen het einde zijn we vrijwel alleen in de grot, dat maakt het wel een stuk leuker! Op de terugweg ploffen we op de voorste bank in de grote auto neer waardoor we een beter zicht hebben. We rijden langs een meer bovenop de Gletsjer waar scene’s van Games of Trones opgenomen zijn, onherkenbaar natuurlijk aangezien het sneeuw en water is 😉 maar heel gaaf om te weten. Nu roepen we bij elk meertje me sneeuw in Games of Trones dat dit het meer is! De gletsjer is altijd in beweging, ijsgrotten bezoeken kan dus gevaarlijk zijn. Bezoek daarom nooit een ijsgrot op eigen houtje.

  Het weer is iets beter geworden maar het waait nog hard en regent ligt als we onder aan de berg komen. Omdat het rond etenstijd is en net voor de start van de 2e tour besluiten we eerst een bezoek aan Jökulsárlón te brengen. Dit is het Gletsjer meer waarin zich diverse ijsrotsen bevinden die later hun weg naar de zee vinden. Het is een prachtig fenomeen om te zien, maar natuurlijk is geen dag het zelfde. We hebben ook reisverslagen gelezen dat het meer vrijwel leeg is van ijsrotsen. We hopen zeehondjes op de foto te krijgen, zien er 2 zwemmen maar helaas zijn ze te snel weg. We maken nog wat foto’s waarna we binnen bij het bezoekerscentrum een sandwich eten. Hoewel je het niet zou denken zijn ze heerlijk!!
  Erna beginnen we maar aan de lange weg terug want het heeft flink gesneeuwd dus het is niet makkelijk terug te rijden richting Höfn. We komen tegen 4 uur in het Guesthouse aan waarna we lekker douchen en ons rustig klaarmaken om te gaan eten. Deze avond eten we bij Kaffi Hornið, dat iets verderop in de straat ligt. ongeveer 10 minuutjes lopen. Het valt ons op dat de mensen hier in Höfn niet zo nors zijn als in het noorden en ons een stuk vriendelijker bedienen. Ook hier eten we erg goed, ik geef zelfs de voorkeur aan dit restaurant ten opzichte van het Pakkhús. Nog een nachtje slapen en morgen vroeg op want het wordt goed weer en we hebben heel heel veel te doen aangezien gister dingen niet gingen wegens het weer.

  naar het reisschema

  Dag 9 Höfn naar Selfoss

  Vandaag rijden we door naar Selfoss richting het laatste deel van onze reis. Als eerste stoppen we weer bij Jökulsárlón want het weer is zonnig dus we willen het graag van een andere kant zien. aan de andere kant van de weg van Jökulsárlón ligt diamond beach, hier liggen de kleine aangespoelde ijsbrokken die de weg naar de zee gevonden hebben. Ook heel bijzonder in contrast met het zwarte strand. Hier proberen we wat foto’s te maken en vooral geen natte voeten te krijgen.

  Erna vervolgen we onze weg naar Svartifoss waterval. Het is een wandeling van 4 KM retour, maar wel makkelijk te belopen. Het gaat bergop maar het pad is goed verhard en makkelijk begaanbaar. Eenmaal de waterval in zicht lopen we steeds sneller. Want wat een mooie waterval is dit. De basaltkolommen die eromheen hangen zijn ontstaan door gesmolten lava, en het ziet er prachtig uit. Het water vanuit het veld over de rand, onbeschrijfelijk hoe mooi het is, en hoe rustgevend. We amuseren ons hier een dik half uur alvorens we terug lopen richting de auto.

  IMG_7389.jpg

  Vervolgens rijden we naar de Systrafoss waterval. Systrafoss, wat ’waterval van de zusters’ betekend, valt vanuit het boven op de berg gelegen meertje Systravatn in twee afzonderlijke watervallen zo’n 70 meter naar beneden. Je kunt er ook naar toe wandelen richting het meertje aan de bovenkant. Aangezien we niet al te veel tijd hebben, en we de voorkeur aan andere bezienswaardigheden geven doen we dit niet. We gaan in een restaurant die in dit dorp licht lunchen. De hamburgers zijn er erg goed, en de salades goed gevuld.

  IMG_7398.jpg

  Vervolgens rijden we door naar Vik wat ’baai in het veendal’ betekend, is de meest zuidelijk gelegen plaats van IJsland. Hier heb je black sand beach en voor de kust in zee ligt Reynisdrangar, dit zijn zwarte basaltzuilen van zo’n 66 meter hoog. Wij zijn er bij eb en de zuilen liggen goed vrij. Het is wel even schrikken voor ons voor wat betreft de drukte. Hier zit je op de golden circle en het is er gigantisch druk, dan maar een beetje photoshop voor alle irritante chinezen die nergens rekening mee houden.

  We lopen nog wat over het strand voor we op zoek gaan naar Sólheimasandur vliegtuig wrak. Er is geen duidelijke weg, en er staat niets aangegeven, maar als je vanuit Vik naar Reykjavik rijdt valt het niet te missen aangezien ervoor een parkeerplaats is die aardig vol staat. Je loopt vervolgens over een aangelegde weg (waar je vroeger met de auto mocht komen) voor ongeveer 4 km enkele reis richting het vliegtuig. Wij zijn er tegen het eind van de middag en in het begin is het nog druk, maar al snel wordt het rustiger en krijgen we de kans het vliegtuig zonder mensen op de foto te krijgen. Ik spreek een Fransman die er toch al voor 3 uur staat te wachten om het vliegtuig zonder mensen op de foto te krijgen! Na wat kiekjes genomen te hebben in een record tempo terug naar de auto wandelen want we hebben nog 2 watervallen te gaan.


  De volgende stop ligt direct aan de ringweg, en we kunnen er bijna tot met de auto bij komen. Dit is de Skogafoss waterval. Doordat we laat zijn hebben we nog geluk ook want de zon schijnt erop waardoor we een regenboog krijgen. Wat betreft drukte valt het ook al goed mee en we krijgen de waterval er goed op. We drinken nog wat bij het café voor de waterval en bellen het guesthouse dat het toch echt later gaat worden aangezien we nog een waterval te bezichtigen hebben.

  IMG_7500.jpg

  Als laatste gaan we naar de Svartifoss waterval. Dit is een waterval waar je achterdoor kan lopen. Ook hier kun je tot vooraan rijden. Wederom zien we een regenboog, en is de waterval door ijsvorming vanuit 1 kant afgesloten. Ik besluit als enige om de waterval van achter te gaan bekijken, en probeer ook een foto te maken. Dit tweede blijkt wat lastiger aangezien de wind erg sterk is en ik en de camera vrij snel goed nat zijn. Maar dat mag niet deren want het is prachtig ook vanuit achter gezien met het zonnetje richting de waterval.

  IMG_7505.jpg

  Nu door naar Selfoss waar we in Brekkugerdi guesthouse verblijven. We hebben de enige 2 kamers met gedeelde badkamer dus we delen hem alleen met mijn ouders, dat is ideaal. Doordat we zo laat zijn moeten we flink haasten want het is al 20.00 uur en het restaurant ligt 20 minuten rijden en sluit om 21.00 uur. Gelukkig halen we het, helaas is me de naam van het dorp en het restaurant ontschoten. We hopen nog op noorderlicht aangezien we de sterren kunnen zien en laten Tom hier zelfs nog voor stoppen. Helaas blijken het wolken te zijn met sterke verlichting van de kassen die ze hier in de omgeving hebben om alle groente te laten groeien. We hebben het ‘s nachts een raampje open wat zorgt dat we nachtelijk bezoek krijgen van de lokale kat. Nadat we deze toch echt weer naar buiten gestuurd hebben, hebben we toch nog slecht geslapen en zijn we dood moe als we aan onze laatste dag morgen gaan beginnen.

  naar het reisschema

  Dag 10 Selfoss naar Keflavik

  Vandaag is alweer de laatste dag, en we leveren vanavond de auto in. Een vakantie met dubbele gevoelens want het land was prachtig en ik had graag op plekken wat betere weersomstandigheden gehad zodat we meer hadden kunnen zien, maar aan de andere kant is het ook echt klaar en verheug ik me weer om thuis te zijn.

  De eerste stop die we hebben is Stokkur en Geysir. De Geysir en de Strokkur liggen in een geothermisch zeer actief gebied in het Haukadalur, een dal in het zuidwesten van IJsland. Geysir komt van gjosa, wat ’spuiten’ betekend. Deze geiser is helaas niet meer zo actief maar een paar meter van de Geysir bevindt zich een andere geiser, de Strokkur ofwel ’karnton’, die elke 5 tot 8 minuten zijn water slechts voor korte tijd 20 meter omhoog spuit.  In de onmiddellijke omgeving van deze beide geisers liggen meerdere heetwaterbronnen die blauw gekleurd water hebben. We lopen hier een uurtje rond en als we vertrekken zien we 4! bussen aankomen.

  Wij gaan nu gelukkig door naar de Gulfoss waterval. De Gullfoss is een waterval in de Hvítá (Witte rivier) in zuid IJsland en is een van de mooiste watervallen van IJsland. De Hvítá is een gletsjerrivier die echter ook door regen wordt gevoed. De waterval ligt een kleine 10 km ten oosten van Geysir. En de naam Gulfoss betekend gouden waterval. Het is er prachtig en groots, je kunt de waterval vanaf boven bekijken en vanaf de onderkant. Erg onwerkelijk en erg mooi. Wat een kracht heeft deze waterval! Het is vandaag wederom erg koud, dat komt omdat de wind flink waait, dus om op te warmen gaan we even wat thee drinken in het bezoekerscentrum. En daar staan me toch wat lekkere vlaaien, dat ik het niet na kan laten een stuk te pakken, heerlijk!!

  Hierna gaan we op zoek naar de Brurarfoss waterval. Hier staat geen duidelijke weg heen aangegeven dus het wordt weer zoeken. Via de routebeschrijving op internet kon ik het maar niet vinden, maar uiteindelijk bleek deze toch te kloppen. We zijn langs de camping gereden maar aangezien we van de andere kant komen betekend dat draaien. dus Rijdend op de weg 37, Vervolgens gaan we Links van de 37 af (direct achter de camping) en met blauwe bordjes staat Bruar aangegeven, dit volgen we tot we niet meer verder kunnen en bij de huisjes van de camping staan. We zien een stukje terug 3 auto’s staan en er stappen net mensen in. Ze hebben de waterval gevonden. Hier door de sneeuw rechtdoor eerste brug over en dan kom je naar zo’n 5 minuten bij de tweede brug uit, die je het prachtige uitzicht over het water geeft. En de waterval is zo bijzonder mooi. Het is niet de grootste en heeft niet de meeste kracht, maar het prachtig blauwe water, de onontdektheid maakt het echt een watervla die je niet mag missen. Stroomafwaarts schijnen nog 2 watervallen te liggen maar we kunnen het pad niet door de sneeuw ontdekken dus die laten we voor wat het is.

  We zoeken op de route naar Keflavik iets om te lunchen en rijden erna richting Kef Guesthouse at Grænásvegur. We krijgen op hun tweede locatie een kamer toegewezen, echter toen we bij het gebouw aankwamen wilde we er toch niet zo graag verblijven. Toch maar even binnen kijken voor we gaan “zeuren” voor wat beters. Echter van binnen is het volledig nieuw, super schoon, super gezellig en erg mooi. Hier kunnen we wel mee door. Omdat we de auto al inleveren besluiten we vanavond vanuit de supermarkt eten te halen. Maar dit bevalt me toch niet en bij de zoektocht naar een restaurant stuitten we op een lokale bewoonster die zo vriendelijk is ons naar het restaurant 2,5 KM verderop te brengen. Dit is restaurant Kaffi Duus.  Tom en ik vinden het eten het achteraf niet waard, het was taai en droog helaas.. Maar het is niet anders, nu op tijd slapen want morgen om 3 uur op, ontbijt staat klaar vanaf 03.30 en om 4 uur komt onze shuttle, die geregeld is vanuit het guesthouse, ons ophalen om terug naar huis te vliegen.

  naar het reisschema

  naar het reisschema

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *